Heyhoef-Coolvibes dubbel programma zondag 14 januari

Guy Verlinde & Artisans of Solace

Het concert met de Belgische Blues-ambassadeur Guy Verlinde met zijn Artisans of Solace werd vorig jaar helaas wegens ziekte van Guy gecanceld. Het lukte helaas niet vanwege het drukke programma van Guy eerder dan zondag 14 januari 2024 deze herkansing in te plannen.

Als we eens even terugblikken in de geschiedenis dan zien we dat in december 2014 Guy Verlinde als ‘Lightnin’Guy’ al op het podium stond bij Heyhoef-Backstage en later in januari 2020 als duo met mondharpist Olivier van de Bauwede. Nu komt Guy met zijn formatie The Artisans of Solace een show geven bij onze zondagmiddag luisterconcerten Coolvibes.

STANDING IN THE LIGHT OF A BRAND NEW DAY

Zijn laatste studio album is een nieuwe stap in zijn muzikale en tekstuele evolutie met positieve nummers over hoop en vooruitgaan in het leven. Staand in het licht van een gloednieuwe dag, krijg je telkens weer een nieuwe kans om het verschil te maken. Zijn liefde voor akoestische muziek blijft onveranderd, maar aangezien dit album meer gearrangeerd is, voelde hij de behoefte om extra muzikanten uit te nodigen om deze nummers live te spelen. De show die bij Heyhoef-Coolvibes gespeeld zal worden is gelijk aan het livealbum ‘Live at the Minard’ vorig jaar opgenomen in Gent. Dit album zal uiteraard in de merchandise te koop zijn.

Big Bo

Tot nu toe is de bekendste Nederlandse One-Man Blues band BIG-BO bij Heyhoef nog niet op het podium te zien geweest. Wel gaf de man van de ‘Blues klassiekers uit de Mississippi Delta’ tijdens de eerste lockdown in 2020 een passend Backyard Blues concert in de Delta van de Reeshof: de Dongevallei. Nu sluit zijn solo-act naadloos aan bij de show van Guy Verlinde & The Artisans of Solace. Allebei verzorgen ze blues geschiedenis workshops voor kinderen en jongeren in België en Nederland. De Gentenaar en Brabander kennen elkaar erg goed en wie weet wat de twee nog in petto hebben voor deze Coolvibes middag…. 😉.

Meervoudig award winnaar Bo Brocken (1966, artiestennaam: Big Bo) speelt al meer dan 35 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, mondharmonica, snare drum, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’20, ’30 en ’40 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. Emotionele akoestische Blues, vlotte Ragtime en doorleefde Deltablues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en akoestisch fingerpicking-werk.

Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont style tot swingende New Orleans Hokum. Nummers van onder meer Charley Patton, Muddy Waters, Robert Johnson, Skip James, Bukka White, maar ook Sister Rosetta Tharpe, Brownie McGhee, Blind Willie McTell en vele anderen worden op bezielde wijze vertolkt, waarbij de intentie en emotie van de Blues steeds bewaard blijft. Bo heeft slechts één doel in zijn leven: deze muziek moet gehoord worden. Hij maakte er zijn levenswerk van en beheerst het dan ook als geen ander.

Het is fascinerend om te zien hoe deze man één wordt met zijn muziek. In het eigen werk, maar ook in de vertolkingen van traditionals klinkt altijd de eigen hand door en dat maakt Big Bo tot een unieke artiest. Daarnaast is Bo ook een uitstekend verteller en tijdens zijn optredens voorziet hij de muziek van de mooiste verhalen, anekdotes en gebeurtenissen uit de tijd van weleer.

Het leven heeft zich aan Bo niet altijd van zijn mooiste kant laten zien. Deze levenservaring weet hij gepassioneerd te vertalen in de uitvoering van zijn muziek.

Inmiddels op 56-jarige leeftijd klinkt Bo authentiek en doorleefd, met zijn schitterende ode aan de oude meesters en zijn indrukwekkende podium présence is zijn live optreden een ervaring die men niet snel vergeet.

Aanvang 15.30 uur – Zaal open 15.00 uur -Entree € 12,50