Ralph de Jongh voor het eerst bij Heyhoef-Backstage.

Nu pas?…. dat is eigenlijk een schande…. 😉

Ralph de Jongh is eigenlijk de meest opmerkelijke bluesartiest die Nederland rijk is. Als er iemand in dit genre bijzonder, onderscheidend en authentiek is dan is het wel deze flamboyante kunstenaar, filosoof en muzikant. Als een wervelwind bespeelt hij het podium en publiek en gaat helemaal gepassioneerd en vol emotie op in zijn eigen spel en songs. Ralph bracht al meer dan 40 albums en producties op de planken. Dat deze nationale legende in het 10 jaar jonge Heyhoef-Backstage nog niet te gast is geweest is eigenlijk een grote schande. Een eerder gepland concert kon vanwege de eerste corona lockdown niet doorgaan, vandaar nu speciaal in het jubileumjaar geplande concert met zijn voltallige band.

Ralph de Jongh werd in 2011 door de Robert Johnson Foundation (USA) uitgenodigd om twee optredens te doen voor het 100 jarige Robert Johnson jubileum festival. Ralph legt als in een trance zijn ziel bloot tijdens zijn concerten en opnames. In een stijl waarin alleen Ralph de Jongh kan optreden, in een fenomenale atmosfeer van geluid, waarin we kunnen terugdromen naar de tijden van de vooroorlogse blues en de jaren zestig van Keith Richards en Mick Jagger. Ervaar de schoonheid van dit fenomeen. Dit is puur…Dit is Ralph de Jongh….Dit is Emotie.

“Het is werkelijk een sensatie om deze charismatische blonde god aan het werk te zien” – Het Parool

LUST FOR LIFE : Tjerk Lammers omschreef De Jongh eerder al als ‘een bluesartiest van absolute wereldklasse’.

Harry Muskee van Cuby and the Blizzards ontmoette Ralph de Jongh in 2004 en schreef een aanbevelingsbrief, die gaat als volgt: ‘Ik stond in de gelagkamer van café De Amer een biertje te drinken en hoorde dat er een voorprogramma was. Nu let ik meestal niet zo op voorprogramma’s, maar dit keer hoorde ik een sound die me sterk deed denken aan oude blueszangers die ik in de Delta had gehoord. Ik verwachte dan ook iemand uit Mississippi te zien, maar tot mijn verbazing zat een lange blonde jongen uiterst origineel slide-gitaar en mondharmonica te spelen. Ralph de Jongh speelt met overtuiging en een drive die je vandaag de dag niet veel meer ziet, gaat op in de muziek en bovenal is hij een jongeling die het aandurft nu eens niet te kiezen voor de ‘easy way out’: Glitter, snel succes…., maar voor een stuk cultuur in de vorm van de muziek van Robert Johnson, Son House, Elmore James en Muddy Waters. U hoort nog van Ralph. Met respect en genoegen, Rolde, Harry Muskee’

Ralph de Jongh gaat twee jaar mee als vaste support mee op tournee met zijn favoriete Nederlandse bluesband, de legendarische Cuby + The Blizzards van 2006 t/m 2008. Ralph staat nummer 1 bij de Dutch Blues Foundation als meest optredende bluesman en Heyhoef-Backstage staat al lang te trappelen om dit fenomeen eindelijk op het podium in Tilburg te zien schitteren. Dat kan nu dus!!

Aanvang 20.30 uur – zaal open 20.00 uur – tickets € 15,-

Niels Duffhues

Niels Duffhues is een Nederlandse multi-instrumentalist, componist en schrijver. Van 1993 tot 1994 was hij de zanger en akoestische gitarist van de toenmalige Doom metalband The Gathering, en speelde hij op hun album Almost a Dance, uitgebracht in 1993. Van 1997 tot 1998 speelde hij drums in U-Charger.

Sinds 2001 verrijkt DUFFHUES de wereld met zijn duister verhalende songs, roestig bruine stemgeluid en rauwe performance. Met een doorgewinterd repertoire van moordballades, verknipte blues, mystery songs en overpeinzende folk is hij een verhalenverteller als geen ander. Zijn songs zijn als korte verhalen, die ergens over gaan, filmisch, gedreven en bezwerend. DUFFHUES speelt geen lieve liedjes, maar slaat het publiek, in binnen- en buitenland en al 9 albums lang, met klinkende zwarte parels om de oren alsof zijn leven ervan afhangt. De ene keer melancholisch en gevoelig, de andere keer stevig en rauw, maar ook met absurde humor. Laat je door DUFFHUES meevoeren naar een uniek universum.

OOR Magazine (NL) – Op dit gitzwarte negende liedjesalbum draait het om de slechtste eigenschappen die er in mens en dier schuil kunnen gaan. De luisteraar wordt Duffhues’ eigen schemerwereld ingezogen, of die van een rechercheur met een roeping voor moordzaken en alcohol. Beklemmend zonder knipoog.
Heaven (NL) – MURDER CALL heet zijn donkere nieuwe album, bezwerend als Mark Lanegan. Vrolijk is anders, maar wie houdt van indie folk noir kan het slechter treffen.
Lust for Life (NL) – Alles aan deze plaat is onheilspellend. Maar overtuigend onheilspellend, en daar gaat het om.

Aanvang 20.30 uur – zaal open 20.00 uur – tickets € 15,-