Zaterdag 16 december zullen we 2023 afsluiten met hoe we begonnen zijn dit jaar met een
“ DOUBLE BACKSTAGE”.

Twee internationale 5 sterren acts op 1 avond!

Deze keer hebben we dus twee echte blues legendes op het podium staan in de Reeshof! Allereerst onze nationale bluesheld Magic Frankie, die jaren geleden mee toerde met BB KING. Na een lange ziekteperiode is Frank op ‘Magische’ wijze weer hersteld en betreedt hij de nationale podia weer. Te beginnen in Tilburg bij Heyhoef-Backstage. De andere blues legende is Archie Lee Hooker, jawel de neef van…..  Niet meer woonachtig in de Missisippi Delta maar tegenwoordig in Frankrijk woonachtig en heeft dus als het ware dezelfde reis ondernomen als de vrouwelijke diva van de Amerikaanse rootsmuziek Nina Simone. Voor ons podium een hele grote eer om deze twee unieke wereldacts op een en dezelfde avond te kunnen presenteren aan het publiek

 

Na ‘five long years’ van afwezigheid is blues fenomeen Magic Frankie terug!

Gezondheidsproblemen zorgden voor een noodgedwongen tijdelijk afscheid van de podia. Dit is begonnen in 2003 toen Frankie werd getroffen door een hersenbloeding waarvan hij gelukkig is hersteld. Echter in 2017 moest hij door ernstig nierfalen aan de dialyse waardoor hij 5 jaar lang nauwelijks concerten heeft kunnen geven. Een gemis voor zijn trouwe fans en vele liefhebbers.
Na een succesvolle niertransplantatie heeft hij ook dat overleefd. Een gezegende kans om terug te keren naar zijn roots en zijn blues carrière met hart en ziel te vervolgen met zijn nieuwe band!

Magic Frankie & The Blues Disease heeft vanaf de jaren 80 een overweldigende indruk gemaakt in de vaderlandse en internationale muziekwereld. Met hun krachtige en swingende Chicago blues en Frankie’s virtuoze en bijtende gitaarspel ging het publiek uit haar dak in zalen en bij festivals zoals het Amsterdam Bluesfestival (met o.a. Robert Cray), Paradiso met Johnny Winter, Peer (met o.a. John Lee Hooker en Stevie Ray Vaughan), Ospel en North Sea jazz.

Magic Frankie trad op als special guest bij concerten van B.B. King en Ray Charles tijdens hun Europese tournees. B.B. King himself gaf Frank het grootste compliment ooit toen hij het succesvolle album ‘It’s Magic’ signeerde met de woorden “You really play my kind of blues.” Dit album werd in een uitverkocht en uitzinnig Paradiso gepresenteerd waarna een tour volgde langs alle grote festivals en poppodia.
Frankie speelde zelfs als special gueststar een set samen met B.B. King on stage bij zijn concert in de Oosterpoort in Groningen. Picture this: The thrill is gone, Rock me babe…. the thrill was there! Een fantastisch hoogtepunt en erkenning!

Ook de jaren die daarop volgden stonden in het teken van succes. Muzikale juweeltjes als ‘Hearts In Sorrow’ met de legendarische Kaz Lux- en ‘Lucky’ deden de blueswereld op haar grondvesten schudden. Naast vele tv-performances, zoals voor VPRO met het Metropole Orkest en het Duitse WDR, concerten was de bajestour één van de hoogtepunten uit deze tijdsperiode. Rond kersttijd trad Magic Frankie twee weken lang op in gevangenissen door het hele land. Resulterend in een knallend livealbum ‘Live behind bars’. Internationaal was hij o.a. te zien op het Jazzfestival in Praag en Bluesfestivals zoals op Santa Maria (Azoren), Curacao en Geildorf Duitsland.

Met inmiddels de bluesgerechtigde leeftijd van 61 jaar is The Gangster of the Blues dus back in business met zijn band The Blues Disease. Zijn optreden op het bluesfestival in Oss was daarvan een schitterende start; the magic is still there!
Een concert van Magic Frankie staat garant voor vuurwerk en een unieke publieksbeleving! Een echte aanrader om op te nemen in de programmering van concerten en festivals. Nu weer te boeken!
Zijn band The Blues Disease bestaat uit (g)oudgedienden waaronder zijn broer en drummer Coen ‘king of the shuffle’ van den Bergh, Pim Spetter (piano) en Joris Verbogt (basgitaar).

 

Blues held uit een legendarische familie te gast bij Heyhoef-Backstage

Archie Lee Hooker, een icoon van de Mississippi Delta.

Gebouwd op een fundament van authenticiteit, passie en innovatie, is Archie Lee Hooker & The Coast to Coast Blues Band een toonaangevende groep die zich heeft gevestigd in de muziekwereld. Gevormd door Archie Lee Hooker, de neef van John Lee Hooker, worden Archie en zijn zorgvuldig uitgekozen team zeer erkend voor het creëren van meeslepende, soul verrijkende producties die het publiek doet verlangen naar meer.

Archie werd geboren op eerste kerstdag van 1949 in Lambert, Mississippi, op slechts 20 mijl van het kruispunt waar Robert Johnson zogenaamd zijn ziel aan de duivel verkocht.

Hij was de zoon van een deelpachter en tot zijn dertiende was dat het leven dat hij gewend was. Dat veranderde allemaal toen hij naar het noorden trok en in de grote stad Memphis, Tennessee, stond. De verharde wegen en stadslichten voelden voor Archie aan als een nieuwe wereld, een wereld vol kansen. Geïnspireerd door de muziekscene in Memphis, duurde het niet lang voordat Archie begon te zingen met zijn eerste gospelgroep genaamd “The Marvelous Five”. In december 1989 begon zijn passie voor blues echter naar boven te komen. Gedurende deze tijd woonde Archie bij zijn oom, John Lee (de Boogieman zelf) tot aan zijn dood in 2001. Omringd zijn door hem en andere toegewijde, getalenteerde en beïnvloedende muzikanten werd de katalysator voor Archie om zijn eigen levenservaringen te delen. door middel van muziek en laat zijn blijvende indrukken achter.

Hoewel Archie in 2011 naar Frankrijk vertrok om met Carl Wyatt & The Delta Voodoo Kings door Europa te toeren, koos hij er uiteindelijk voor om de juiste muzikanten aan zijn zijde te zoeken. Hij wilde een team dat leek op familie, chemie en een band als geen ander. Toen hij ze eenmaal had gevonden, richtte Archie de Archie Lee Hooker & The Coast to Coast Blues Band op, die speciaal is vernoemd naar wijlen John Lee’s Coast to Coast Blues Band. Sindsdien heeft de bemanning niets anders gedaan dan gedijen en indruk maken. Ze brachten hun eerste album genaamd ‘Chilling’ uit onder het Franse label Dixiefrog in 2018, dat een 5-sterrenrecensie kreeg in Rolling Stone Magazine. Snel vooruit naar vandaag, ze hebben een nieuwe cd met 12 nummers opgenomen genaamd ‘Living in a Memory’, en deze volledig originele afspeellijst met verhalende kunst zal op 16 april 2021 wereldwijd via Dixiefrog worden uitgebracht.

Uiteindelijk schetst elk nummer en elk optreden dat Archie Lee Hooker & The Coast to Coast Blues Band creëert een ongelooflijk beeld dat onvermijdelijk opbeurende emotionele invloeden en geïnvesteerde aantrekkingskracht uitlokt. Ze zijn volledig gepassioneerd door het leveren van opmerkelijke muziek en zorgen voortdurend voor volledig authentieke producties die hen hebben gevormd tot wat ze nu zijn. Met hun enorme gedrevenheid en vastberadenheid is het spannend om te zien wat ze hierna gaan lanceren.

“Hoe kun je gevoel in een nummer leggen als je het niet zelf hebt ervaren?” – Archie.

Archie Lee Hooker (Lambert) as lead singer
Fred Barreto (Brazil) on lead guitar
Matt Santos (Brazil) on Hammond & Harmonica
Nicolas Fageot (France) on bass
Yves “Deville” Ditsch (Luxembourg) on Drums

Entree € 25, – (tot 1 november in de Sale voor € 20,-) . Aanvang 20.00 uur – Zaal open 19.30 uur.