Spannende en avontuurlijke bluesrock met Erja Lyytinen….

“She’s the future”, vertelde Carlos Santana aan het publiek toen hij Erja vroeg om hem op het podium te vergezellen voor 20.000 mensen in Kaisaniemi Park Finland 2018. Erja Lyytinen, “The Queen of Slide Guitar” is een internationaal gevierde gitarist geworden met meerdere prijzen en erkenningen zoals nummer 2 op Total Guitar’s “World’s Best Guitarists Now” poll en European Blues Awards “Gitarist of the Year” award. Ze heeft haar biografische boek “The Blues Queen” uitgebracht, inclusief verhalen over hoe ze podia deelt met legendes zoals Carlos Santana, Dan Aykroyd, Sonny Landreth en Jennifer Batten.

Helemaal van de blues afgestapt is Lyytinen niet, maar met haar nieuwste album ‘Waiting For The Daylight’ laat veel meer kanten horen van de sympathieke muzikante. Hardrock in Last Girl, dat ze zelf omschrijft als “Satriani meets Iron Maiden”, sfeervolle, donkere pop in Run Away, een bijna stonerrock-achtige riff in het titelnummer, maar ook experimenten met Indiase toonladders in het verder behoorlijk rootsy Bad Seed: ‘Waiting For The Daylight’ is een spannend, avontuurlijk album. “Ik wilde geen album vol standaard blueslicks spelen”, verklaart Lyytinen als we haar voor Gitarist 380 (november 2022) spreken. “Als gitarist heb ik me ontwikkeld en ik daagde mezelf uit om beter te spelen. Hopelijk is het album daar multidimensionaal van geworden.”

Het Finse gitaar-buitenbeentje Erja Lyytinen geeft al bijna twee decennia haar eigen draai aan de blues, terwijl ze een Europese Gitarist van het Jaar-prijs won, podia deelt met Carlos Santana en voor meer dan 80.000 in haar geboortestad speelde van Helsinki voor een op televisie uitgezonden oudejaarsconcert.Naast dat ze de blues zowel muzikaal als geografisch vanuit een fris perspectief benadert, beschikt ze over een krachtige, emotionele stem en een verwoestende slide-techniek. Het is geen wonder dat haar autobiografie uit 2019 ‘Blueskuningatar’ (The Blues Queen) heet.

Erja Lyytinen – Guitar, Vocals
Kasper Mårtenson – Keyboards
Tatu Back – Bass
Iiro Laitinen – Drums
Olli Huttunen – Soundengineer

Aanvang 20.30 uur / Zaal-tickets € 15,00 (tm 15 januari 2023) daarna € 17,00