Thorbjørn Risager & The Black Tornado nu al legendarisch

Blues-icoon uit Kopenhagen op bezoek bij Heyhoef-Backstage

Deze Deense bluesviking bewijst dat het in Scandinavië wel goed zit met de blues. Risager en zijn zevenkoppige gevolg zijn namelijk al lang geen kleine spelers meer in de bluesscene en acht albums en verscheidene blues-awards zijn hier het bewijs van.

Het septet heeft de afgelopen twintig jaar een spoor gebaand door Scandinavië, Europa, Canada, de VS en Azië. Ze hebben menigten geboeid met hun dynamische podiumpresentatie en een geluid dat soul, Chicago-blues, boogie en rock-‘n-roll combineert met een stem waarin Ray Charles, Van Morrison en Billy Gibbons elkaar in het midden ontmoeten. Ze hebben dansschoenen naar Europa’s grootste festivalpodia gebracht en low-light noir-achtige blues naar jazzclubs over de hele wereld.

Deze  belangrijkste roots-rockers van Denemarken, hebben ‘Fire Inside’ uitgebracht, de verheffende tweede single van hun nieuwe album ‘Navigation Blues,’ dat op 30 september uitkomt via Provogue / Mascot Label Group. De meermaals bekroonde band staat op het punt hun achtste studioalbum uit te brengen en heeft geopend voor Bonnie Raitt en de Tedeschi Trucks Band, evenals voor Risager zelf, en deelt het podium met legendes als Buddy Guy, Doyle Bramhall II en Robben Ford.

Ze zijn al vele jaren een van de toonaangevende muzikale exportproducten van Denemarken. En ook al weten mensen in veel van de 21 landen waar deze band heeft gespeeld nog steeds niet hoe ze de naam van de zanger moeten uitspreken of hoe ze de muziek moeten labelen, hun populariteit blijft maar groeien. En vaak hangt het uitverkochte bord aan de deuren en websites van de clubs waar ze geboekt zijn.

Enkele van de belangrijkste factoren achter hun succes zijn continuïteit, originaliteit, vriendschap – maar het meest bijzondere aan hen is natuurlijk de stem van Thorbjørn, die ervoor heeft gezorgd dat schrijvers over de hele wereld allerlei vergelijkingen en uitdrukkingen gebruiken. Maar er is natuurlijk maar één manier om er echt een indruk van te krijgen: door je oren en de band live meemaken!En aangezien deze band steeds nieuwe albums uitbrengt, nieuwe livevideo’s op hun webpagina en op Facebook plaatst en in talloze clubs en festivals speelt, is het niet zo moeilijk om blootgesteld te worden aan die geweldige stembanden van Mr Risager.

Maar hij is sterk afhankelijk van zijn hechte band, waar sinds de start in 2003 slechts twee leden zijn uitgewisseld. Hoewel Thorbjørn de meeste nummers schrijft, worden de arrangementen die hen dat typische Risager-geluid geven, gevormd en gevormd in de oefenruimte van de band. in Vesterbro, in het hart van Kopenhagen. Hun blazersarrangementen zijn vrij van clichés, en een andere specialiteit is de dynamische manier waarop veel van hun nummers zijn opgebouwd, van een intro met slechts een paar instrumenten en een naakte stem, tot een volle blast die je bijna van je voeten.

“This guy is a singer’s singer, but maybe born too late, because if he had been doing this job in the ‘50s and ‘60s and lived in the USA, surely he would be a legend by now.”

Aanvang 20:30 uur / Zaal op 20:00 / Zaal-tickets € 15,00 (tot 1 november 2022) daarna € 17,00