Memphis Soul & Blues ontdekking van dit jaar naar Heyhoef-Backstage

Samantha Martin en haar geweldige begeleidingsband kennen hun oorsprong in het Canadese Toronto maar ze zouden zo uit Memphis kunnen komen. Want dat is wat we kunnen verwachten van Samantha Martin & Delta Sugar: onvervalste Memphis soul & blues met een ruw randje.

Samantha Martin is namelijk een zangeres met een buitengewone kracht en diepgewortelde emotie. Als je naar Samantha luistert wordt je dadelijk geraakt door haar omvangrijk stemgeluid dat gedrenkt is in whisky en verwoest door sigaretten.

Het is een vocaal mengsel dat Delta Sugar produceert, namelijk pure, onvervalste tintelende magie waarbij de som nog rijker is dan de al zielsmeltende delen. Deze band stond niet voor niets in 2018 in de halve finale van de wereldwijs erkende International Blues Challenge gehouden in Memphis.

Ze had al een enorme reeks aan optredens achter de rug en ook de nodige studio-uren op haar naam maar bij de redactie van Blues Magazine werd ‘Send The Nightingale’ voor het gemak gezien als debuut van Samantha Martin & Delta Sugar. Het album uit 2015 was dan ook het eerste volwaardige resultaat van haar samenwerking met de muzikale begeleiders van Delta Sugar. De gospel- en bluesklanken die dit gezelschap hierop produceerde kwamen hard en gevoelig binnen. Opvallend was niet alleen de hartverscheurende emotie waarmee de jonge zangeres indruk maakte maar muzikaal gezien stond het eveneens als een huis, of beter gezegd ‘heilig huis’ want op ‘Send The Nightingale’ werd de luisteraar als het ware meegenomen naar een kerkdienst voor de gospel-blues. Eveneens overtuigend was het vervolg van drie jaar later. Op ‘Run To Me’ werd voornamelijk terug gegrepen op de hoogtijdagen van de Memphis Soul. Zou je bijna vergeten dat deze omvangrijke band, de basis wordt namelijk gevormd door maar liefst zeven muzikanten, niet afkomstig is uit een van de zuidelijke staten van de USA maar uit Canada. Het roots-virus blijkt nog steeds niet te zijn uitgewerkt. Op het onlangs verschenen ‘The Reckless One’ wordt met het grootste gemak doorgepakt en blijkt bovenstaande niet op toeval te berusten. Sinds 20 november is het derde album van Samantha Martin & The Delta Sugar verkrijgbaar.

Martin beschikt over een krachtig stemgeluid waarmee zij de blijde boodschap ‘Love Is All Around You’ verkondigt. Een beter begin kun je niet wensen. Zoals zovelen verkeerde ook deze zangeres plotseling in een krankzinnige situatie en samen met haar muzikanten werd al snel gekeken wat de beste manier was om hier doorheen te komen. Zowel voor de uitvoerende artiesten alsmede voor de luisteraar, blijkt de muziek maar weer het beste medicijn te zijn.

De strakke, soulvolle begeleiding waarin een voorname rol is weggelegd voor de blazers, orgel en achtergrondzangeressen, heeft een positieve, opwekkende en stuwende uitwerking. 2019 was voor Samantha Martin & The Delta Sugar hun zo lang verdiende ‘breakout’ jaar. Hun laatste album, getiteld Run to Me, steeg naar de top 10 van de Soul & Blues charts in de USA en Canada en werd daarmee hun grote doorbraak in de internationale muziekscene. Samantha Martin schreef alle tien nummers zelf op dit album bijgestaan door bandleden Curtis Chaffey en Suzie Vinnick.

Aanvang 20.30 uur – Zaal open 20.00 uur – Tickets € 12,50

“A POWERHOUSE BAND AND VOCALS THAT SHAKE THE FOUNDATIONS”